زمان مطالعه: 3دقیقه
از آن جایی که گیاهان آپارتمانی برای سالم ماندن و رشد بهتر به عوامل مختلفی مانند آب، خاک مناسب و غنی و شرایط مناسب محیطی نیاز دارند، در این مطلب درباره کودهایی صحبت میکنیم که مواد مغذی لازم برای گیاهان را تامین میکنند.
کوددهی گیاهان خانگی
بسیاری از مردم از اهمیت مصرف کود در گیاهان آپارتمانی غافل هستند. اما تغذیه مناسب برای رشد و نمو گیاهان ضروری است. طبیعت برای گیاهان فضای باز (مزارع و درختان میوه)، باران را فراهم کرده و گیاهان میتوانند با استفاده از ریشههای خود عناصر غذایی را در خاک نامحدود جستجو کنند. اما عناصر غدایی موجود در خاک گلدان به دلیل مقدار اندک خاک کاملاً محدود است.
گیاهان برای رشد و نمو مطلوب به 16 عنصر غذایی نیاز دارند که این عناصر را از هوا، آب و خاک بدست میآورند. از بین این عناصر، سه عنصر کربن، هیدروژن و اکسیژن از طریق اتمسفر (هوا) و آب برای گیاهان تأمین می شوند. این در حالی است که گیاه میبایست بقیه عناصر غذایی (13 عنصر دیگر) را از طریق خاک به مقدار مورد نیاز جذب کند تا بتواند چرخه زندگی خود را کامل سازد. این عناصر شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و گوگرد با عنوان عناصر پرمصرف و آهن، روی، منگنز، مس، بور، کلر و مولیبدن با نام عناصر کم مصرف شناخته می شوند. برای تامین عناصر غذایی گیاهان آپارتمانی، کودهای مختلفی عرضه شده است که می توان به کودهای مایع، قرصی، پودری و گرانوله اشاره کرد. در این میان، نوع مناسب کود برای استفاده در گیاهان آپارتمانی به شکل مایع است. سایر شکلهای کودی به دلیل عدم توزیع یکنواخت و کنترل رهاسازی آن در خاک گلدان و همچنین عدم تناسب کود (برای مثال کودهای گرانوله که برای استفاده در فضای باز طراحی شده اند) برای گیاهان آپارتمانی مناسب نیستند.
گیاهان آپارتمانی ممکن است بسته به دستورالعمل مصرف کودها و همچنین نوع گیاه، با هر بار آبیاری نیاز به کود داشته باشند. برای مثال بعضی از آنها به ویژه آنهایی که گل دارند به تغذیه بیشتری نیاز دارند. کود مایعمنبع ثابتی از عناصر غذایی را فراهم میکند که میتوان بر اساس آن نیاز گیاه را به طور کامل کنترل کرد. به عنوان مثال، وقتی که گیاه در ماههای زمستان فعالیت کم تری دارد، میتوان تغذیه را کاهش داد و یا وقتی که رشد تازهای دارد، تغذیه را افزایش داد. این کودها شامل عناصرغذایی اساسی مورد نیاز گیاهان برای رشد شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند.
هر یک از این عناصر غذایی نقش ویژهای در گیاه دارند:
- نیتروژن رشد شاخ و برگ گیاه را افزایش میدهد
- فسفر رشد ریشه را افزایش میدهد
- پتاسیم شکوفههای بزرگتر و سالم تر را سبب میشود
علاوه بر این، عناصر دیگری مانند آهن، منیزیم و کلسیم نیز در کودهای مایع وجود دارند که رشد سالم تر گیاه را تشویق میکنند. در این مورد برچسب کود به خوبی نشان میدهد که چه عناصر غذایی در کود وجود دارد.
دستورالعمل مصرف کود مایعبه چه صورت است؟
این کود تنها از طریق ریشه جذب میشود. برای این کار، 5 میلی لیتر (سی سی) از آن را در یک لیتر آب حل کنید و گیاهان را با آن آبیاری نمایید. این کار را در فصل بهار، تابستان و پاییز هر هفته و در زمستان هر ماه یک بار تکرار نمایید.
مزایای استفاده از کود برای گیاهان چیست؟
از آنجایی که گیاهان برای رشد بهتر به مواد مغذی و خاک مناسب نیاز دارند، استفاده از کودها ضروری است تا این کمبود را جبران کنند. مزیتهای استفاده از کود مایععبارتند از:
- تسریع در ریشه دهی گیاه
- تحریک رشد رویشی گیاه
- بهبود ظرفیت تبادل کاتیونی خاک گلدان
- کمک به مقابله با شوک ناگهانی ناشی از جابجایی گیاه و تعویض گلدان
- بهبود سلامت رشد گیاه
چه زمانی برای کود دادن به گیاهان مناسب است؟
قبل از شروع کوددهی، توجه به سن و نوع گیاه ضروری است. کوددهی به گیاهان جوان تر کم تر و برای گیاهانی که رشد بیش تری و گل دارند میبایست بیش تر باشد. دقت کنید در استفاده از کود زیاده روی نکنید تا باعث آسیب زدن به گیاهان نشوید. بهار و تابستان و فصل رشد گیاهان، بهترین زمان برای کوددهی است. با خرید گیاه جدید و یا تعویض گلدان گیاه، در ابتدا آن را در مکان مناسبی قرار دهید و یک ماه صبر کنید و بعد شروع به کوددهی کنید.
علائم کمبود عناصر غذایی در گیاهان چیست؟
- تغییر رنگ برگهای پایینی و زرد شدن نوک برگها
- نوک و حاشیه سوختگی برگ
- رشد ناقص و تغییر رنگ سبز روشن متمایل به زرد
- رنگ زرد روشن در برگهای جوان